ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ - ΣΤΩΙΚΟΙ

  • 5.00 ·
  • 1 Rating
  • 0 Want to read
  • 0 Currently reading
  • 1 Have read
Not in Library

My Reading Lists:

Create a new list

Check-In

×Close
Add an optional check-in date. Check-in dates are used to track yearly reading goals.
Today

  • 5.00 ·
  • 1 Rating
  • 0 Want to read
  • 0 Currently reading
  • 1 Have read

Buy this book

Last edited by alexis karpouzos
April 16, 2020 | History

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ - ΣΤΩΙΚΟΙ

  • 5.00 ·
  • 1 Rating
  • 0 Want to read
  • 0 Currently reading
  • 1 Have read

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και κατά την περίοδο της μακρόχρονης παρακμής των ελληνιστικών κρατών (την Μακεδονία, την Συρία και την Αίγυπτο), στα οποία κυριαρχούσε ο ελληνικός πολιτισμός, ανατέλλει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι η εποχή της Ρώμης. Η Αρχαία Ρώμη, κατακτώντας την Ελλάδα, αναπτύσσεται σ’ ένα ιστορικό-κοινωνικό και πρακτικό πεδίο όπου το Παν μετατρέπεται σε res. Η Ρωμαϊκή σκέψη και πρακτική θεωρούν το Είναι υπό την προοπτική του res=πράγμα (που συγγενεύει ετυμολογικά και σημασιολογικά με το rien=τίποτα) και τον άνθρωπο υπό την προοπτική ενός πολίτη μιας res publica, ενός ισχυρού Αυτοκρατορικού Κράτους (imperium), ορθολογιστικού και αποικιοκρατικού, οργανωτικού και κατακτητικού. Στο εσωτερικού αυτού του Κράτους των πραγμάτων, εκλατινίστηκαν για να διαδοθούν στην οικουμένη, οι ιδρυτικές λέξεις της αρχαιοελληνικής σκέψης: ο Κόσμος και ο Λόγος και μετατράπηκαν σε ratio και mundus. Στη συνέχεια, η ελληνική σκέψη συναντά τη χριστιανική πίστη -της οποίας προηγήθηκε η ιουδιακή αποκάλυψη- και ο Πλωτίνος αναζητά τη χαμένη ενότητα του Παντός και προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος της. Όμως, πριν προχωρήσουμε, να επισημάνουμε μια θεμελιώδη κοινωνικο-πολιτική και οικονομική μεταβολή που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αυτή δεν είναι άλλη από την εισαγωγή του ρωμαϊκού δικαίου.

Publish Date
Publisher
THINK LAB
Language
Modern Greek
Pages
68

Buy this book

Book Details


Edition Notes

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και κατά την περίοδο της μακρόχρονης παρακμής των ελληνιστικών κρατών (την Μακεδονία, την Συρία και την Αίγυπτο), στα οποία κυριαρχούσε ο ελληνικός πολιτισμός, ανατέλλει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι η εποχή της Ρώμης. Η Αρχαία Ρώμη, κατακτώντας την Ελλάδα, αναπτύσσεται σ’ ένα ιστορικό-κοινωνικό και πρακτικό πεδίο όπου το Παν μετατρέπεται σε res. Η Ρωμαική σκέψη και πρακτική θεωρούν το Είναι υπό την προοπτική του res=πράγμα (που συγγενεύει ετυμολογικά και σημασιολογικά με το rien=τίποτα) και τον άνθρωπο υπό την προοπτική ενός πολίτη μιας res publica, ενός ισχυρού Αυτοκρατορικού Κράτους (imperium), ορθολογιστικού και αποικιοκρατικού, οργανωτικού και κατακτητικού. Στο εσωτερικού αυτού του Κράτους των πραγμάτων, εκλατινίστηκαν για να διαδοθούν στην οικουμένη, οι ιδρυτικές λέξεις της αρχαιοελληνικής σκέψης: ο Κόσμος και ο Λόγος και μετατράπηκαν σε ratio και mundus. Στη συνέχεια, η ελληνική σκέψη συναντά τη χριστιανική πίστη -της οποίας προηγήθηκε η ιουδαϊκή αποκάλυψη- και ο Πλωτίνος αναζητά τη χαμένη ενότητα του Παντός και προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος της. Όμως, πριν προχωρήσουμε, να επισημάνουμε μια θεμελιώδη κοινωνικο-πολιτική και οικονομική μεταβολή που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αυτή δεν είναι άλλη από την εισαγωγή του ρωμαϊκού δικαίου.

Published in
Athens, London, New York
Copyright Date
4/2/2012

Contributors

Author
alexis karpouzos

The Physical Object

Format
PAPERBACK
Number of pages
68
Weight
99 grams

ID Numbers

Open Library
OL27939547M

Work Description

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και κατά την περίοδο της μακρόχρονης παρακμής των ελληνιστικών κρατών (την Μακεδονία, την Συρία και την Αίγυπτο), στα οποία κυριαρχούσε ο ελληνικός πολιτισμός, ανατέλλει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι η εποχή της Ρώμης. Η Αρχαία Ρώμη, κατακτώντας την Ελλάδα, αναπτύσσεται σ’ ένα ιστορικό-κοινωνικό και πρακτικό πεδίο όπου το Παν μετατρέπεται σε res. Η Ρωμαϊκή σκέψη και πρακτική θεωρούν το Είναι υπό την προοπτική του res=πράγμα (που συγγενεύει ετυμολογικά και σημασιολογικά με το rien=τίποτα) και τον άνθρωπο υπό την προοπτική ενός πολίτη μιας res publica, ενός ισχυρού Αυτοκρατορικού Κράτους (imperium), ορθολογιστικού και αποικιοκρατικού, οργανωτικού και κατακτητικού. Στο εσωτερικού αυτού του Κράτους των πραγμάτων, εκλατινίστηκαν για να διαδοθούν στην οικουμένη, οι ιδρυτικές λέξεις της αρχαιοελληνικής σκέψης: ο Κόσμος και ο Λόγος και μετατράπηκαν σε ratio και mundus. Στη συνέχεια, η ελληνική σκέψη συναντά τη χριστιανική πίστη -της οποίας προηγήθηκε η ιουδαϊκή αποκάλυψη- και ο Πλωτίνος αναζητά τη χαμένη ενότητα του Παντός και προσπαθεί να αποκαταστήσει το κύρος της. Όμως, πριν προχωρήσουμε, να επισημάνουμε μια θεμελιώδη κοινωνικο-πολιτική και οικονομική μεταβολή που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αυτή δεν είναι άλλη από την εισαγωγή του ρωμαϊκού δικαίου.

Community Reviews (0)

Feedback?
No community reviews have been submitted for this work.

Lists

This work does not appear on any lists.

History

Download catalog record: RDF / JSON
April 16, 2020 Edited by alexis karpouzos Edited without comment.
April 16, 2020 Created by alexis karpouzos Added new book.